> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Success is often measured by the ability t

时间:2024-03-12 07:47:06 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Success is often measured by the ability t」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/413597.html
题目内容:

Success is often measured by the ability to overcome adversity. But, it is often the belief of others that gives us the courage to try.

J. K. Rowling, author of the Harry Potter book series, began writing at age 6. In her biography, she remembers with great fondness when her good friend, Sean, whom she met in secondary school, became the first person to encourage her and help build the confidence that one day she would be a very good writer.

“He was the first person with whom I really discussed my serious ambition to be a writer. He was also the only person who thought I was bound to be a success at it, which meant much more to me than I ever told him at the time.”

Despite many setbacks Rowling persevered in her writing, particularly fantasy stories. But it wasn't until l990 that she first conceived the idea about Harry Potter. As she recalls, it was on a long train journey from London to Manchester that “the idea of Harry Potter simply fell into my head. To my immense frustration(沮丧), I didn't have a functioning pen with me, and I was too shy to ask anybody if I could borrow one. I think, now, that this was probably a good thing, because I simply sat and thought, for four(delayed train) hours, and all the details bubbled up in my brain, and this scrawny, black-haired, bespectacled boy who didn't know he was a wizard became more and more real to me.”

That same year, her mother passed away after a ten-year battle with multiple sclerosis, which deeply affected her writing. She went on to marry and had a daughter, but separated from her husband shortly afterwards.

During this time, Rowling was diagnosed with clinical depression. Unemployed, she completed her first novel in area cafes, where she could get her daughter to fall asleep. After being rejected by l2 publishing houses, the first Harry Potter novel was sold to a small British publishing house.

Now with seven books that have sold nearly 400 million copies in 64 languages, J. K. Rowling is the highest earning novelist in history. And it all began with her commitment to writing that was fostered by the confidence of a friend !

小题1:Who believed J. K. Rowling was to be a good writer?

A.Her friend Sean.

B.Her mother.

C.Her daughter.

D.Her husband.小题2:Rowling first came up with the idea about Harry Potter .

A.at the age of 6

B.on a train journey

C.after her mother's death

D.in her secondary school小题3:She felt frustrated on the train because .

A.her train was delayed for four hours

B.she didn't have a pen with her

C.her mind suddenly went blank

D.no one would offer her help小题4:It can be concluded from Paragraph 5 and 6 that Rowling is .

A.open-minded

B.warm-hearted

C.good-natured

D.strong-willed小题5:The text mainly tells us .

A.hardship makes a good novelist

B.the courage to try is a special ability

C.you can have a wonderful idea everywhere

D.encouragement contributes to one's success

最佳答案:

小题1:A

小题2:B

小题3:B

小题4:D

小题5:D

答案解析:

本文叙述著名作家罗琳的写作史,她在小的时候受到好朋友的鼓励开始写作,有一次她在火车上突发了写哈利波特的想法,她经历了失去亲人的痛苦,还有自己又得了抑郁症,外加上自己写的小说被12家出版社拒绝,这些都没有击倒过她,她最后还是成功了。

小题1:这是细节理解题。根据Sean, whom she met in secondary school, became the first person to encourage her and help build the confidence that one day she would be a very good writer.是她的好朋友Sean相信她会成为一名作家,故选A。

小题2:这是细节理解题。根据But it wasn't until l990 that she first conceived the idea about Harry Potter. As she recalls, it was on a long train journey from London to Manchester that “the idea of Harry Potter simply fell into my head.是在火车上产生这种想法的, 可知故选B。

小题3:这是细节理解题。根据To my immense frustration(沮丧), I didn't have a functioning pen with me, and I was too shy to ask anybody if I could borrow one. 令她沮丧的是她当时她没有笔,故选B。

小题4:这是推理判断题。根据第五六段可知,罗琳母亲去世,自己又患上抑郁症,自己写的小说曾被12家出版社拒绝出版,但是她仍然坚持,可以推知她是一个有坚强意志的人,故选D。

小题5:这是主旨大意题。根据Success is often measured by the ability to overcome adversity. But, it is often the belief of others that gives us the courage to try.别人的鼓励有助于自己的成功,故选D。

点评:阅读理解的主旨大意题其实主要考查考生把握全文内容或理解文章中心思想的能力以及分析归纳文章段落大意、重要情节、人物特征和写作特点等方面的能力。文章的主旨大意明确了,若还具备分析长难句的能力,难的试题也会迎刃而解了。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。