> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

At the onset of a northern winter, many dr

时间:2024-03-12 07:41:47 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「At the onset of a northern winter, many dr」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/413485.html
题目内容:

At the onset of a northern winter, many dream of warmer climates.In 1934 the Canadian-born composer Colin Mcphee did more than dream. He set out for the island of Bali.

In his book A House in Bali,Colin Mcphee described how he first gained insight into the essence of Balinese music.For about a month he had been working on transcribing a complete score to a Balinese play he had seen. It seemed impossible that so much beauty could be achieved with a scale(音阶)of only five tones.

But the distinctive embellishments(修饰音)of the music eluded him.Fortunately a young household helper and his friend decided to assist. One morning they set two objects next to Mcphee’s piano.They were gangas--metal keyed instruments.The two boys played them in what struck Mcphee as”a fast duet(二重奏) in Morse code”.

At last the composer had found the key to Balinese music.“Wait!” Mcphee would call out from the piano as the boys flew along,“Stop!Please!That bit once more!”

Patiently the boys would stop and began again.But soon they were flying again,faster than ever, amazing Mcphee with their memory and precision. Sometimes the patterns repeated.Sometimes they opened up into something new. Then, suddenly the whole duet would fly apart and the boys would burst out laughing,breaking the spell.

Although Colin Mcphee left the island in 1939,he remained spellbound by Balinese music.And its rich,distinctive sound would colour many of the compositions he would write for the next quarter century.

小题1:From the passage we can learn that_______________________.

A.Colin Mcphee set foot on the island of Bali in late winter

B.The book A House in Bali detailed how Colin Mcphee understood the life of the island

C.Colin Mcphee actually acquired much beauty of Balinese music

D.For a month Colin Mcphee had been watching a Balinese play he had seen before小题2:The word “eluded” in the third paragraph can be replaced by________________.

A.attracted

B.shocked

C.disappointed

D.puzzled小题3:Colin Mcphee was astonished because________________________.

A.the two locals played part of Balinese music once more unwillingly

B.Colin Mcphee eventually found the key to Balinese music

C.The two boys played their instruments so precisely and skillfully

D.The Balinese music displayed something new for Colin Mcphee小题4:The passage is mainly about_______________________.

A.a book introducing the island of Bali

B.two Balinese boys playing gangas

C.a composer named Colin Mcphee

D.Balinese music touching Colin Mcphee

最佳答案:

小题1:C

小题2:D

小题3:C

小题4:D

答案解析:

本文叙述了Colin Mcphee在the island of Bali岛上的Balinese music的音乐之美,尤其那两个男孩用摩尔斯代码演奏的二重奏使他很惊讶,他们竟然演奏的如此熟练及精确,给他留下了很深的印象。

小题1:这是细节理解题。根据Mcphee described how he first gained insight into the essence of Balinese music.故选C。

小题2:这是细节理解题。根据音乐的修饰音使他很困惑,故选D。

小题3:这是细节理解题。根据amazing Mcphee with their memory and precision.这两个孩子弹奏的如此精确和熟练,故选C。

小题4:这是主旨大意题。根据整篇短文Colin Mcphee及Balinese music,故选 D。

点评:阅读理解的主旨大意题其实主要考查考生把握全文内容或理解文章中心思想的能力以及分析归纳文章段落大意、重要情节、人物特征和写作特点等方面的能力。文章的主旨大意明确了,若还具备分析长难句的能力,难的试题也会迎刃而解。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。