When I was 11, I had an enemy, a girl who
时间:2024-03-12 07:26:52 栏目:学习方法
题目内容:
When I was 11, I had an enemy, a girl who liked to point out my shortcomings(缺点). Week by week her list grew: I was very thin, I wasn’t a good student, I talked too much, I was too proud, and so on. I tried to hear all this as long as I could. In the end, I became so angry that I ran to my father with tears in my eyes.
He listened to me quietly, then he asked. “Are the things she says true or not? Janet, didn’t you ever wonder what you’re really like? Well, you now have that girl’s opinion. Go and make a list of everything she said and mark the points that are true. Pay no attention to the other things she said.”I did as he told me. To my great surprise, I discovered that about half the things were true. Some of them I couldn’t change (like being very thin), but a good number I could—and suddenly I wanted to change. For the first time I go to fairly clear picture of myself.
I brought the list back to Dad. He refused to take it.” That’s just for you,” he said.
“You know better than anyone else the truth about yourself. But you have to learn to listen, not just close your ears in anger and feeling hurt. When something said about you is true, you’ll find it will be of help to you. Our world is full of people who think they know your duty. Don’t shut your ears. Listen to them all, but hear the truth and do what you know is the right thing to do.”
Daddy’s advice has returned to me at many important moments. In my life, I’ve never had a better piece of advice.
小题1:What did the father do after he had heard his daughter’s complaint?
A.He told her not to pay any attention to whatever”enemy”had said.
B.He criticized (批评) her and told her to overcome her shortcomings.
C.He told her to write down all that her” enemy” had said about her and pay attention only to the things that were true.
D.He refused to take the list and have a look at it.小题2: What does “Week by week her list grew” mean?
A.Week by week, my shortcomings grew more serious.
B.She had made a list of my shortcomings and she kept on adding new ones to it so that it was growing longer and longer.
C.I was having more and more shortcomings as time went on.
D.Week by week she discovered more shortcomings of mine and pointed them out to me.小题3: Why did her father listen to her quietly?
A.Because he wasn’t quite sure which girl was telling the truth.
B.Because he had been so angry with his daughter’s shortcomings that he wantedto show this by keeping silent for a while.
C.Because he knew that his daughter would not listen to him at that moment.
D.Because he believed that what her daughter’s “enemy” said was mostly true.小题4: Which do you think would be the best title for this passage?
A.The Best Advice I’ve Ever Had
B.Not an Enemy,but the Best Friend
C.My Father
D.My Childhood
最佳答案:
小题1:C
小题2:D
小题3:D
小题4:A
答案解析:
本文叙述了当别人给你指出缺点或错误时,不要盲目地生对方的气,要静下心来,思考一下,他说的是否符合现实,有则改之,无则加勉。
小题1:这是细节理解题。根据Go and make a list of everything she said and mark the points that are true.故选C。
小题2:这是细节理解题。根据a girl who liked to point out my shortcomings(缺点). Week by week her list grew: 她指出的作者的缺点越来越多。故选D。
小题3:这是细节理解题。根据He listened to me quietly, then he asked. “Are the things she says true or not? He listened to me quietly, then he asked. “Are the things she says true or not? 故选 D。
小题4:这是标题归纳题。根据In my life, I’ve never had a better piece of advice.故选A。
点评:文章标题是文章的点睛之笔。标题归纳题在英语阅读理解题中属深层理解题,它要求考生在通读全文的基础上,准确把握文章大意及作者的写作意图。一般说来,标题应该具有概括性、针对性、简洁性三个突出特点。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅