> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

A young man from a village called Nawalapi

时间:2024-03-12 05:52:31 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「A young man from a village called Nawalapi」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/411170.html
题目内容:

A young man from a village called Nawalapitiya married a young woman from Maliyuwa, a nearby village. They lived with the man’s big family—his parents, his brothers, their wives and children. The family kept an elephant, in which the young woman soon took a great interest. Every day she fed it with fruit and sugar.

Three months later the woman went back to her parents’ home, having quarreled with her husband. Soon the elephant refused to eat and work. It appeared to be ill and heart-broken. One morning after several weeks the animal disappeared from the house.

It went to the woman’s home. On seeing her, the elephant waved its trunk and touched her with it. The young woman was so moved (感动) by the act of the animal that she returned to her husband’s home.

小题1:The writer wrote the story in order to ______.

A.show that elephants are very clever

B.tell how a woman trained a wild animal

C.show that women care more for animals than men do

D.tell how an animal reunited (团圆) a husband and wife小题2:The woman left her new home ______.

A.to visit her own parents in Maliyuwa

B.to see if the elephant would follow her

C.because she was angry with her husband

D.because she was tired of the large family小题3:After the young woman left her husband’s home, the elephant ______.

A.returned to the forest

B.was sad because it missed her

C.went to look for a new home

D.was sick because nobody fed it小题4:The young wife went back to her husband because ______.

A.she knew he had sent the animal to her

B.the elephant had come to look for her

C.her parents told her to

D.she missed her new home

最佳答案:

小题1:D

小题2:C

小题3:B

小题4:B

答案解析:

本文叙述了一头大象和它的女主人的故事,在一个农村的大家庭里,养着一头大象,这个女主人每天都喂它食物,有一次,女主人和她的丈夫吵架了,她跑会了娘家,大象看不见她的女主人它很伤心,不吃不干活,它于是就去找它的女主人,女主人见到了大象很是感动,于是就跟着大象回家了。

小题1:写作意图题。根据he young woman was so moved (感动) by the act of the animal that she returned to her husband’s home. 大象让这一家人又团圆了,故选D。

小题2:细节理解题。根据Three months later the woman went back to her parents’ home, having quarreled with her husband.她和丈夫吵架离开家,故选C。

小题3:细节理解题。根据Soon the elephant refused to eat and work. It appeared to be ill and heart-broken. 大象很伤心,故选B。

小题4:细节理解题。根据On seeing her, the elephant waved its trunk and touched her with it. The young woman was so moved (感动) by the act of the animal that she returned to her husband’s home. 妻子被大象所感动,因而回到了家中,故选B。

点评:推测写作目的题和了解文章大意题有所不同,后者要知道文章讲什么,中心思想是什么。而前者是要知道写文章是为了什么,达到什么目的。因此,这种题比了解文章大意题更难解答,它不仅要求了解内容,还要了解作者的口气,分析作者的论述方法,这样才能推断出写作目的。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。