Jeanne Calment, a French woman, become a r
时间:2024-03-12 05:31:14 栏目:学习方法
题目内容:
Jeanne Calment, a French woman, become a record breaker on 17 October 1995, when at the age of 120 years and 238 days, she became the longest-lived human being on record. A Japanese man died in 1986 at the age of 120 years and 237 days.
Jeanne Calment lives in a small old people’s home in the south of France, her husband, her only child and her grandson have all died. She is nearly blind and deaf and is always in a wheelchair, but her doctor describes here as being “more like a 90-year-old in good health” than someone of 120. She still has a lively sense of humor. When asked on the 120th birthday what she expected of the future, she replied, “A very short one.” She also remarked that she thought the good Lord had forgotten all about her.
So what is the key to a long life? According to some doctors, diet, exercise and no smoking are the three important factors. Jeanne Calment has followed two of the tips. She has always eaten a healthy diet, and she used to do exercises every day until she broke her leg at the age of 115. However, until recently she drank two glasses of strong red wine a say, and she does smoke (now only a little). Besides, Jeanne Calment might have got very good genes from her parents. Her father lived to the age of 94 and her mother to 86.
A local lawyer bought her house when she was 80 under an agreement that he would pay her some money every year until her death. It must have seemed a good move at the time, but so far the lawyer has paid her at least three times the value of the house. Every year on her birthday Jeanne Calment sends him a card saying: “Sorry, I’m still alive!”
小题1: How does Jeanne Calment feel about her old age?
A.She feels upset and unhappy.
B.She is cheerful and humorous.
C.She likes to live much longer.
D.She feels she is going to die very soon.小题2: The text seems to suggest that Jeanne Calment owes her good health and long life to______.
A.smoking only little every day
B.neither smoking nor drinking
C.always drinking two glasses of strong red wine a day and never smoking
D.the good genes from her parents, a healthy diet and some exercises小题3: Which of the following could best explain the underlined word “genes” in the third paragraph?
A.good habits of body-building.
B.Some materials that control the development of a living thing.
C.Comfortable living conditions.
D.Something necessary for a person to keep his life.小题4:Why did Jeanne Calment say “Sorry, I’m still alive!” to the local lawyer?
A.She had an agreement with the lawyer when she was 80.
B.The lawyer has not paid her enough rent yet.
C.The lawyer has paid her more money than the value of the house.
D.The house she sold to the lawyer was worth the money already paid.
最佳答案:
小题1:B
小题2:D
小题3:B
小题4:C
答案解析:
文章介绍了长寿老人Jeanne Calment的长寿秘诀,和她的乐观幽默的生活态度。
小题1:细节题:从第二段的句子:She still has a lively sense of humor. 可知Jeanne Calment 对自己的年龄是乐观幽默的态度。选B
小题2:细节题:从第三段的句子:She has always eaten a healthy diet, and she used to do exercises every day Jeanne Calment might have got very good genes from her parents 可知是父母的基因,健康的饮食和锻炼使她长寿的,选D
小题3:猜词题:从后面的解释:Her father lived to the age of 94 and her mother to 86.可知这个单词是“基因”,就是可以控制生物生长的东西。选B。
小题4:细节题:从最后一段的句子:but so far the lawyer has paid her at least three times the value of the house.可知律师付的钱比房子的价格要高。选C。
点评:文章介绍了长寿老人Jeanne Calment的长寿秘诀,和她的乐观幽默的生活态度。细节题居多,答题时在文章找到对应的地方,用笔进行标记,这有利于后期有时间检查时可以立刻找到答案的位置。仔细理解作者所讲的意思,再结合选项,通过排除法和自己对全文的把握,选出正确答案。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅