Two good friends, Sam and Jason, met with
时间:2024-03-12 05:14:45 栏目:学习方法
题目内容:
Two good friends, Sam and Jason, met with a car accident on their way home one night. The next morning, Sam woke up blind. His legs were broken. The doctor, Mr Lee was standing by his bed, looking at him with a thoughtful expression. When he saw Sam awake, he asked, “How are you feeling, Sam?” Sam smiled and said, “Not bad, Doctor. Thank you for doing the operation.” Mr Lee was moved by Sam. When he was leaving, Sam said, “Please don’t tell Jason about it.” “... OK.” Mr Lee replied.
Months later when Jason’s wounds (伤) healed, Sam was still very weak. Neither could he see or walk. What he could do was just stay in his wheelchair all day long. At first, Jason stayed with him for a few days. But days later, Jason felt very discouraged and embarrassed to spend time staying with a disabled man like Sam. So he went to see Sam less and less. He made new friends. From then on, he didn’t go to visit Sam any more. Sam didn’t have any family or friends other than Jason. He felt very sad.
Things went from bad to worse. Sam died a year later. When Jason came, Mr Lee gave a letter to him. It was from Sam. In the letter Sam said, “Dear Jason, I am disabled. But I want you to be a healthy man. So I gave my eyes to you so that you can enjoy life as a healthy man. Now you have new friends. I’m glad to see that you are as healthy and happy as usual. I’m glad you live a happy life. You are always my best friend ... ... Sam”. When he finished reading the letter , Mr Lee said, “I have promised that I will keep this a secret until Sam is gone. Now you know it.” Jason stood there. Tears ran down his face.
小题1: Why did Sam thanked the doctor?
A.Because the doctor was very friendly to him.
B.Because the doctor took good care of him.
C.Because the doctor saved his eyes.
D.Because the doctor kept the secret for him.小题2: Which of the following happened according to the order of time?
a. Jason felt very discouraged to stay with Sam.
b. Jason lost his eyes in an accident.
c. Sam donated his eyes to Jason.
d. Jason didn’t go to visit Sam any more.
e. Sam died and Jason knew the truth.
A.dacbe
B.dcbea
C.bcade
D.bcdae小题3:The underlined word “healed” in the second paragraph is closest in the meaning to “__________”.
A.recovered
B.hurt
C.failed
D.disappeared小题4: It can be inferred from the passage that Sam was__________.
A.kind-hearted and helpful
B.discouraged and outgoing
C.optimistic and humorous
D.enthusiastic and curious
最佳答案:
小题1:D
小题2:C
小题3:A
小题4:A
答案解析:
故事讲述了两个朋友出了车祸,Jason失去了眼睛,善良的Sam把眼睛捐给他,但Jason感到和sam在一起很沮丧,最后离开了他。
小题1:细节题:从最后一段的句子:I have promised that I will keep this a secret until Sam is gone. Now you know it.”可知Sam当初感谢医生,是因为医生帮他守住了秘密。选D
小题2:细节题:从故事发展的经过,可知Jason失去了眼睛,Sam把眼睛捐给他,Jason感到和sam在一起很沮丧,Jason不再去看Sam了。选C
小题3:猜词题:从前面的Months later when Jason’s wounds 可知这是“恢复”的意思,选A
小题4:细节题:从最后一段的句子:I’m glad to see that you are as healthy and happy as usual. I’m glad you live a happy life. You are always my best friend ... ... Sam可知Sam是善良的,乐于助人的。选A
点评:故事讲述了两个朋友的故事,从中可以看出真正的友谊是什么,细节题居多,答题时在文章找到对应的地方,用笔进行标记,这有利于后期有时间检查时可以立刻找到答案的位置。仔细理解作者所讲的意思,再结合选项,通过排除法和自己对全文的把握,选出正确答案。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅