That summer I drank every day, everywhere
时间:2024-03-12 05:05:12 栏目:学习方法
题目内容:
That summer I drank every day, everywhere I went. I had a bottle in my drawer next to me and a bottle next to my bed. I never did another drug, but I drank so much that my family finally asked a priest for help. My father gave me a bottle of medicine for alcoholism that produces unpleasant symptoms when users drink alcohol. I drank while taking it, which made me very sick. And I still drank.
When the priest came, he said, "Jimmy, doctors said that with your diseases and the amount of drinking you’re doing, you’d be lucky to live another six months. So your choice is either to stop drinking and live or to continue drinking and die within six months.”
I said, "I know I can't stop, so guess I'll have to die." The priest told my family what I said. My little brother–who is like my soul mate, looked at me with tears in his eyes and said, "But we don't want you to die." All I could think of was how desperately I had to get out of that room at that moment and have a drink.
But I finally stopped drinking. I was on the care team of my dentist Russell. A lot of people in New York knew him. At the time he was the most famous dentist in the city. He drank heavily and was also with AIDS, so I was selected to be on his care team. Everybody on the team was sober (清醒) but me. He went through dementia (痴呆) and died so quickly before my eyes. I stopped drinking and I’ve been with the disease for 35 years now.
小题1: Why did the author’s father give him the bottle of medicine?
A.He wanted him to cure his illness.
B.He was trying to keep him dying.
C.He thought the medicine could make him sick.
D.He believed it could prevent him drinking.小题2: What did the priest mean by saying to the author “…you’d be lucky to live another six months” in the second paragraph?
A.The author would die after six weeks.
B.The author was too lucky to live for six months.
C.The author could hardly live for six months.
D.The author’s luck was only six months.小题3: How did the author stop drinking?
A.The dentist Russell helped him to stop it.
B.He was persuaded by the dentist Russell’s death.
C.His care team managed to inspire him.
D.His little brother’s soul saved him.小题4: What can we learn from the above story?
A.Drinking heavily increases AIDS patients’ illness.
B.Priests can cure many AIDS patients’ illnesses.
C.Drug taking and heavily drinking can cure AIDS patients.
D.Team work and patience can cure AIDS patients.
最佳答案:
小题1:D
小题2:C
小题3:B
小题4:A
答案解析:
本文叙述了作者由于整日酗酒,他的父亲给他吃一种戒酒的药,也没有成功,后来神父给作者说他最多能活六个月,而他的选择是还是继续酗酒,后来作者看到著名的牙医他也是一个酗酒的人,他在得了AIDS后还是继续酗酒,作者亲眼看到牙医的死亡,他才下定决心戒酒。最后作者成功戒掉了酒瘾。
小题1:细节理解题。根据My father gave me a bottle of medicine for alcoholism that produces unpleasant symptoms when users drink alcohol. 给他一种阻止他喝酒的药,故选D。
小题2:细节理解题。根据So your choice is either to stop drinking and live or to continue drinking and die within six months 最多能活6个月,故选C。
小题3:细节理解题。根据He went through dementia (痴呆) and died so quickly before my eyes. I stopped drinking 他看到牙医的先是痴呆然后死亡,这件事使他认识到他不能再喝酒了,故选B。
小题4:细节理解题。根据喝多了酒会增加了病情的,故选A。
点评:通过寻读,确定“信息源”,找出问题的相关信息出自文章何处,跟哪些段落或句子有关,仔细比较所给选项与文中细节一点一滴的区别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案,这样对细节理解题的处理基本做到了有根有据,提高了判断的正确性。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅