Once a group of 17-year-old schoolboys dec
时间:2024-03-12 04:48:10 栏目:学习方法
题目内容:
once a group of 17-year-old schoolboys decided to break the world basketball marathon record(马拉松记录). They wanted to play for ninety hours and that is to add six hours to the record. Each team had nine players, with five at a time. The boys decided each person would play 21. 5 hours and then rest for 2 hours. Then they started at 6 o’clock in the evening.
The first night was very hard for the players. When it was their turn to rest, they were too excited(兴奋的) to fall asleep at once.
After sleeping for a short time, they had to play again. On the second night, they fell asleep as soon as they stopped. Some of them had trouble with their feet and hands, but the only serious problem was a psychological(心理上的) one. Each boy was thinking:why am I doing this?How can I play any longer?After the third night, the players knew they could finish the ninety hours. The basketball on the fourth night was very slow. But in the final hours, the players got better. For the last few minutes, the players looked as fresh as when they started. How happy everyone was!
小题1:In the story, there were _______ schoolboys playing basketball marathon.
A.9
B.14
C.17
D.18小题2: Before this basketball marathon, the world record was _______.
A.84 hours
B.86 hours
C.90 hours
D.96 hours小题3:The first night was hard for the players to fall asleep because _______.
A.they were too excited
B.they only slept for a short time
C.no one watched them play
D.it was very long小题4:“…the players looked as fresh as when they started” here “fresh” means _____.
A.新鲜的
B.兴奋不已的
C.精神饱满的
D.伤痕累累的小题5: Which of the following sentences is wrong?_______.
A.Some of the boys were hurt when they played.
B.It was hard for the players to fall asleep at night.
C.The boys started playing at 6 o’clock in the evening.
D.In the end, all the boys felt happy.
最佳答案:
小题1:D
小题2:A
小题3:A
小题4:C
小题5:B
答案解析:
本文讲述了一群年轻人打破世界纪录的故事以及在此过程中的具体情况描述。
小题1:D 计算题。根据第一段once a group of 17-year-old schoolboys decided to break the world basketball marathon record(马拉松记录). They wanted to play for ninety hours and that is to add six hours to the record. Each team had nine players, with five at a time. The boys decided each person would play 21. 5 hours and then rest for 2 hours.可知90个小时由两支队伍轮流进行,一支队伍9人,那么一共18人,故D正确。
小题2:A 计算题。根据第一段第2行They wanted to play for ninety hours and that is to add six hours to the record.说明现在的记录是90小时,比原来多了6小时,那么原来是84小时。故A正确。
小题3:A 细节题。根据第二段The first night was very hard for the players. When it was their turn to rest, they were too excited(兴奋的) to fall asleep at once. 说明他们很兴奋,难以入睡。故A正确。
小题4:C 推理题。根据文章最后3行But in the final hours, the players got better. For the last few minutes, the players looked as fresh as when they started. How happy everyone was!
可知在最后几个小时里,他们感觉到即将成功了,所以非常兴奋和刚刚开始一样了。故C项正确。
小题5:B 细节题。在这四天里,只有第一天他们很兴奋,难以入睡;其余几天都非常累,所以很快就睡着了。故B正确。
点评:本文讲述了一群年轻人打破世界纪录的故事以及在此过程中的具体情况描述。文章基本上是考查细节题,对此类题型考生可以首先从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中细节的细微区别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅