Throughout his early years, Obama was know
时间:2024-03-12 03:43:48 栏目:学习方法
题目内容:
Throughout his early years, Obama was known at home and at school as “Barry”. Obama’s parents met while both were attending the University of Hawaii at Manoa, where his father was enrolled(登记入读) as a foreign student. They separated when he was two years old and later divorced(离婚). His father received Master’s degree in Economics from Harvard University, then returned to Kenya, where he became a finance minister before dying in an automobile accident in 1982. His mother married another foreign student, Lolo Soetoro, and the family moved to Soetoro’s home country of Indonesia in 1967. Obama attended local schools in Jakarta, from age 6 to 10, where classes were taught in the Indonesian language.
During his time in Indonesia, he first attended St. Francis Assist Catholic school for almost three years. When Obama was in third grade he wrote an essay saying that he wanted to be president. His teacher later said that his reason for becoming president was that he wanted to make everybody happy.
Obama returned to Honolulu to live with his materal(母亲一方的) grandparents while attending Punahou School, a private college elementary school, from the fifth grade until his graduation in 1979. Obama’s mother, Ann, died of cancer a few months after the publication of his 1995 memoir(传记), Dreams from My Father.
In the memoir, Obama describes his experiences growing up in his mother’s middle class family. Of his early childhood, Obama writes, “That my father looked nothing like the people around me---that he was black as pitch(沥青), my mother white as milk .”
Some of his fellow students at Punahou School later told the Honolulu Star—Bulletin that Obama was mature(成熟的) for his age as a high school student and that he sometimes attended parties and other events in order to connect with African American college students and military service people.
小题1:When Obama was a child, _________.
A.people used to call him Berry
B.his father died of serious illness
C.his father became a finance minister of America
D.his parents attended Harvard University小题2: Which of the following is TURE about Lolo Soetoro?
A.He got college education in Indonesia
B.He is a person from Kenya in Africa
C.He is Obama’s stepfather and is a black
D.He is a foreign student in America小题3:Obama’s mother, Ann, died of cancer in about ________ while his father died in _________.
A.1982; 1967
B.1967; 1982
C.1979; 1967
D.1995; 1982小题4:Which of the following is NOT true?
A.Obama’s father was very black while his mother very white
B.Obama’s materal grandparents lived in Honolulu of Indonesia
C.Obama wanted to be president because he liked making people happy
D.Obama’s classmates thought he was mature for his age as a high school student
最佳答案:
小题1:A
小题2:D
小题3:D
小题4:B
答案解析:
本文介绍了奥巴马童年的事情,和家庭成员的情况,以及接受的教育。
小题1:细节题:从第一段的句子:Throughout his early years, Obama was known at home and at school as “Barry”可知奥巴马小时候,父母叫他“Barry”选A
小题2:细节题:从第一段的句子:His mother married another foreign student, Lolo Soetoro,可知选D
小题3:细节题:从第一段的句子:where he became a finance minister before dying in an automobile accident in 1982. 和第三段的句子:Obama’s mother, Ann, died of cancer a few months after the publication of his 1995 memoir(传记), Dreams from My Father.可知选D
小题4:推理题:从第三段的句子:Obama returned to Honolulu to live with his materal(母亲一方的) grandparents while attending Punahou School,可知奥巴马的外祖父母不是住在Honolulu,选B
点评:本文考查细节题为主,细节题可以在文章中直接找到与答案有关的信息或是其变体。搜查信息在阅读中非常重要它包括理解作者在叙述某事时使用的具体事实、数据。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅