I can’t count how many times people have c
时间:2024-03-12 03:35:40 栏目:学习方法
题目内容:
I can’t count how many times people have complained, while shaking their heads in obvious disappointment,“just don’t know what is with teenagers today.”
The other day I was in my car on my way to the farmers market when I passed two teens standing by the side of the road with a car washing sign. My car was filthy and my heart was full, so I pulled over. There was a group directing the cars and another group spraying them down. As sponges(海绵) were wiped over every square inch of my dirty car, I sat enjoying the little water bottles. I was amazed at why forty to fifty teenagers had devoted their Saturday to washing cars.
After I handed them a twenty-dollar bill I asked what they were raising money for. They explained to me that a friend of theirs, C.T.Schmitz, had recently died of cancer. He was only fifteen years old. He had gone to school with a lot of the teenagers who were there that day and each of them had memories of a boy sweeter than any they had known. His friend Kevin had decided to put this car wash together because he wanted to honor his friend and also bring together his classmates with his boy scout troop(童子军). He told me that they wanted to plant a tree in front of their school and if they raised enough money they would put a plaque(纪念匾) there also. Both would be in memory of their friend C.T.
They handed me a bag of homemade cookies with my receipt(收据) saying“Thanks for helping us plant a tree of C.T.”
Yeah! I don’t know what is with teenagers today!
小题1:From the passage we can know that the boys were raising money to ______.
A.buy a plaque for their school .
B.help those who suffered from cancer.
C.first plant a tree in memory of their friend.
D.put a plaque near their friend’s home小题2:From the passage, we can infer that C.T.Schmitz was _____.
A. kind-hearted but lonely B. brave and popular with his classmates
C. shy and sensitive D. a boy you can get a good impression of
小题3:What does the underlined word “ filthy”mean?
A.new
B.dirty
C.good-looking
D.ordinary小题4:What would be the best title for the passage?
A.Teenagers Today
B.A Special Day
C.My view on Teenagers
D.An Exciting Experience
最佳答案:
小题1:C
小题2:D
小题3:B
小题4:A
答案解析:
文章从人们经常抱怨现在的年轻人,而作者在路上遇到的一群年轻人让作者对现在的年轻人有了新的看法。
小题1:细节题:从第三段的句子:He told me that they wanted to plant a tree in front of their school and if they raised enough money they would put a plaque(纪念匾) there also.可知他们是筹钱为了纪念一个朋友而种树的。选C
小题2:推理题;从第三段的句子:each of them had memories of a boy sweeter than any they had known.可知C.T.Schmitz 是给人印象好的男孩。选D
小题3:猜词题:从下文的As sponges(海绵) were wiped over every square inch of my dirty car,可知filthy 和dirty同义。选B
小题4:主旨题;文章的开头提出“just don’t know what is with teenagers today.”结尾又点题:Yeah! I don’t know what is with teenagers today!可知选A。
点评:集中考查了考生的归纳整理能力,要求能抓住段落中的中心句和关键词准确的把握段落大意。这类阅读理解要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅