I love it at night. It’s peaceful. And whe
时间:2024-03-12 02:49:44 栏目:学习方法
题目内容:
I love it at night. It’s peaceful. And when it cools down I sometimes do some ironing. I don’t really care for it. I work full-time and too busy for most housework. I remember the old woman who taught me to iron. I was about 15 and somehow got a live-in job taking care of a woman who had been an able-bodied, healthy woman until the accident that caused her to be paralyzed(瘫痪).
The woman had an electric wheelchair. She could move her head and arms but not her hands or fingers. She had this clamp(夹子)attached to her arm and I’d have to open it and put a cup or a pencil in it and then she could move it. She would tell me how to do things. She would instruct me in great detail on the correct way to do things. Her home was perfect and beautiful. She would follow me around in her electric wheelchair to make sure I did everything exactly right. I’m sure she had been a perfect homemaker. She would have me fold everything, including socks and pillow cases. I would complain silently and wish terrible things on her. She taught me the right way to make the bed and tuck (塞)the corners. I know sometimes she’d get frustrated and impatient with me. I knew she wanted to grab it and do it herself. But she never yelled or scolded. only insisted I do it right. I didn’t like it much, but I did it.
Today I can iron pretty well. I know where to start on a shirt, the right way to do the collar and sleeves. Now that I think about it, I don’t think she is an old lady. I think she might have been about my age now. Anyway, when I iron, I think of her and silently thank her for all the things I learned.
小题1:From the passage we can infer that the writer of the passage now is ________.
A.a housewife
B.a full-time worker
C.a clothes maker
D.a college student小题2:The writer used to take care of the lady because ______.
A.she wanted to learn how to do housework
B.she was a relative of the disabled woman
C.she wanted to earn some money while sleeping and eating there
D.she had to do something in return to the lady for her kindness小题3:When the lady taught the writer how to do housework, the little girl was ______.
A.eager to learn
B.unwilling to learn
C.forced to learn
D.careful to learn小题4:What’s the writer’s attitude towards the lady now?
A.Sympathetic
B.Fearful
C.Hateful
D.Grateful
最佳答案:
小题1:B
小题2:C
小题3:B
小题4:D
答案解析:
本文讲述了作者在小时候为了照顾一个偏瘫的老人所学会的很多的生活的技能,表达出对老人的感激之情。
小题1:B 细节题。根据文章第一段第2行I work full-time and too busy for most housework.可知作者是一位全职的工人。故B正确。
小题2:C 细节题。根据文章第一段最后3行I was about 15 and somehow got a live-in job taking care of a woman who had been an able-bodied, healthy woman until the accident that caused her to be paralyzed(瘫痪).可知我照顾这个老人是因为我要挣钱,要找对方住,故C正确。
小题3:B 细节题。根据文章第二段最后一句only insisted I do it right. I didn’t like it much, but I did it.可知作者并不愿学,但是没有办法。故B正确。
小题4:D 推理题。根据文章最后一段Now that I think about it, I don’t think she is an old lady. I think she might have been about my age now. Anyway, when I iron, I think of her and silently thank her for all the things I learned.可知我很感激她教会了我很多事情,故D正确。
点评:本文讲述了作者在小时候为了照顾一个偏瘫的老人所学会的很多的生活的技能,表达出对老人的感激之情。本文细节题居多,答题时在文章找到对应的地方,用笔进行标记,这有利于后期有时间检查时可以立刻找到答案的位置。仔细理解作者所讲的意思,再结合选项,通过排除法和自己对全文的把握,选出正确答案。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅