Her frozen fingers touched the flame tryin
时间:2024-03-12 02:07:27 栏目:学习方法
题目内容:
Her frozen fingers touched the flame trying to feel alive. She could feel the warmth but it was a cold heat, as if the candle was rejecting her.
Her arms turned red because of the cold, her short sleeved shirt not giving her enough warmth. The winter air grabbed(抓住) at her arms, causing her pain, but she didn’t mind. She knew she should put her jacket on, it was winter in Connecticut, but that would be giving up. Up here, in this tree she felt safe.
She looked at the candle, surrounded by hardening wax(蜡). She placed her fingers gently on the warm green wax. This candle was a reminder of her life inside that house, a life she would have to return to eventually.
As a child, she had gotten this candle. She spent all she had on it. The beautiful crystal box (水晶盒)had caught her eye. Five whole nickels(五分币) had brought her that candle.
She gave it to her mother for Mother’s Day. Her mother had managed a smile and put it on a shelf. “It’s very pretty, honey! I will put it right here.” Since then that candle had never been moved, never been lighted, sitting dusty on a cluttered shelf that no one could see. Later on, her parents got divorced.
By now the candle was colder than the air and the darkness was complete. The snow on the ground made the night lighter and less satisfying than it had been before the first snowfall. She liked the darkness because she felt safe in it. From the glances of her friends who liked the girl she used to be. From the boys who could never figure out who she was. From her guidance counselor(顾问) whose endless worried looks never made her feel any better.
No one was outside at this time of night. She was alone in the world, just how she liked it. Just as she was about to lean back against the branch, she heard a sound.
She heard footsteps breaking the ice in the snow, heading toward her. He was making his way toward the white fence at the edge of the building, right against the road. Normally she would have ignored this person and stayed on her branch faraway from human contact, but this figure had something with him. He trudged(吃力地走) toward the white fence carrying a case. The figure reached the fence, opened the case and took out a shiny object.
She took her eyes off this figure only long enough to climb down the tree to get a better view of him. She reached the bottom and saw that the person had turned to face the street, sitting on the white fence that she and her friends once sat on. She stepped carefully on the ice, making her way toward him.
And then a beautiful sound of music came from the shiny object. She stopped and listened to it. She started walking towards the guy again. Just as she was about to step onto the snow banks, she slipped on the ice crashing to the ground. The figure turned around in surprise and a sudden recognition fell upon them both.
小题1:The girl was hiding in the tree at deep night to ______.
A.keep herself from the cold
B.wait for the boy to come
C.want to be left alone
D.seek safety from any hurt小题2:From the story, we can learn that ______.
A.the girl suffered a lot in her life
B.the girl’s parents divorced because of her
C.teachers and friends treated the girl badly
D.the girl used to stay in the tree when feeling sad小题3:The underlined word “it” in the story refers to ______.
A.leaning back against the branch
B.being alone in the world
C.not being disturbed at night
D.it being dark with snow around小题4:From the end of the story, it can be known that the girl _______.
A.knew the person
B.knew what the object was
C.realized her wishes
D.would never feel alone any more
最佳答案:
小题1:D
小题2:A
小题3:B
小题4:A
答案解析:
文章讲的是一个女孩喜欢独处在深夜中,由于父母离婚等原因自己遭受了很多的苦难,在深夜中她喜欢这种孤独,喜欢藏在树上以寻求安全感。
小题1:细节题。根据文章Up here, in this tree she felt safe可知,这个女孩在深夜藏在树下是为了保护自己不受到伤害。故选D
小题2:细节题。从第一段及第二自然段可知,及后文讲到Later on, her parents got divorced.
她的父母亲也离婚了,所以可知这个女孩人生中经受了很多的苦难,故选A
小题3:推断题。从文章No one was outside at this time of night. She was alone in the world, 可知,在这个夜晚没有人在外面,她在这个世界是孤独的,但是她喜欢这种孤独,故选B
小题4:推断题。从The figure turned around in surprise and a sudden recognition fell upon them both.可知,这个惊讶的转身,很快他们俩都认出了对方,故选A
点评:本文理解较难,对于景物的描写非常多,通过景物来衬托出人物的孤独与落寞。句子生词较多同时短句及句子成分复杂也给文章增加了很大的难度,值得注意的是这类文章如果第一遍没有看懂可以通过做题在解题的过程中通过选项来反推题目的意思,这样有助于我们更好地解题。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅