> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

A long time ago, there was a seed and beca

时间:2024-03-12 01:52:07 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「A long time ago, there was a seed and beca」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/405897.html
题目内容:

A long time ago, there was a seed and because he was only a seed, nobody noticed him. Thus, feeling inferior (低级的), the seed gave no importance to his existence (存在). Then one day, a wind picked him up and threw him on an open field in the sun. Later, he was given rain. Years later he saw a traveler sitting by his side. "Thank you God for this. I really need some rest," he heard the traveler say. "What are you talking about?" the seed quickly asked. He thought the man was making fun of him. No one ever spoke to him like that. "Who just spoke?" the shocked man asked. "It is me. A seed." "A seed?" The man looked at the big tree. "Are you joking? You are not a seed. You are a big tree!" "Really?" "Yes! Why else do you think people come here?" "What do they come here for?" "To feel your shade (树阴)! Don’t tell me you didn’t know you had grown over time." A moment passed before the traveler’s words brought him pride. The seed thought and smiled for the first time in his life. The years of torture (折磨) by the sun and the rain finally helped him grow up. "Oh! That means I’m not a little seed anymore! I was actually born to make people feel comfortable. Wow! That’s great!"

小题1:The seed didn’t realize the importance of his existence because __________.

A.nobody looked after him

B.he was thrown into the open air

C.he can’t not grow up

D.he didn’t believe in himself小题2:The traveler sat by the seed’s side to _____________.

A.escape from the rain

B.thank God for offering him a tree

C.have a rest and enjoy the shade

D.talk with the big tree小题3:How did the seed feel after hearing the traveler’s words at last?

A.Sad.

B.Proud.

C.Funny.

D.Sorry.小题4:The author’s purpose of writing the passage is to ________.

A.tell us a very interesting story

B.praise the seed for his strength

C.teach readers a lesson: don’t laugh at others

D.tell us that we should never lose hope小题5:Where does the passage most probably come from?

A.A history book.

B.A science book.

C.A story book.

D.A guide book.

最佳答案:

小题1:D

小题2:C

小题3:B

小题4:D

小题5:C

答案解析:

本文叙述了一颗种子它对自己没有自信,可是在有一天它被风吹到了一个开阔的地方,有了阳光和雨水之后,它长成了大树,可对自己仍然没有信心,它在听了旅行者的话后,感觉自己有信心,本文告诉我们不要对自己失去信心。

小题1:细节理解题。根据feeling inferior (低级的), the seed gave no importance to his existence (存在).种子自身不相信自己,故选D。

小题2:细节理解题。根据I really need some rest To feel your shade (树阴),故选C。

小题3:细节理解题。根据I was actually born to make people feel comfortable. Wow! That’s great!种子听了旅行者的话感觉很自豪,故选B。

小题4:写作意图题。根据告诉我们不要对自己失去信心,故选D。

小题5:文章出处题。纵观全文这是一个故事,所以应该出自故事书,故选C。

点评:推测写作目的题和了解文章大意题有所不同,后者要知道文章讲什么,中心思想是什么。而前者是要知道写文章是为了什么,达到什么目的。因此,这种题比了解文章大意题更难解答,它不仅要求了解内容,还要了解作者的口气,分析作者的论述方法,这样才能推断出写作目的。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。