Today, when a man steps on to the moon, or
时间:2024-03-12 01:51:24 栏目:学习方法
题目内容:
Today, when a man steps on to the moon, or something new and important happens, the world learns about it immediately. What did the newspapers say about that first flight in 1903? Strangely enough, they said hardly anything about it at all. There are only a few reports about it in the papers. These reports said very little. Some of the things they said were not even correct.
In 1904 the Wrights built a second machine. They called it “Flyer No. Two”. They invited some reporters to a field near Dayton to watch them fly. Unfortunately, there was some mechanical(机械的) trouble with the plane and it did not fly at all that day. The newspapermen went away. They were disappointed and did not come back. The Wrights went on with their work. In 1905, they built an even better machine, “Flyer No Three”. They were able to stay upon the air for half an hour and more in the machine. Farmers and travelers on the road around the Dayton often saw them flying, but when three people told newspapermen about it, they refused to believe them.
The Wrights offered “Flyer No. Three” to the United States government. The government was not interested. They seemed to think the Wrights wanted money in order to build a plane. They did not understand the Wrights had already done this, and flown it as well. Experts were still saying that mechanical flight was impossible. At the end of 1905, the two brothers took their planes to pieces. The parts were put into a huge wooden box. It seemed nobody was interested.
小题1:The reporters were disappointed in 1904 because________.
A.the Wrights did not invite them
B.the plane could not stay long in the air
C.the plane did not fly at all that day
D.they had wanted to see a better machine小题2:The U.S. government could not understand that________.
A.the Wrights had already built a machine that could fly
B.experts still thought flight was impossible
C.the Wrights wanted more money to build an airplane
D.“Flyer No. Three” was now in a wooden case小题3:The Wrights took their plane to pieces because________.
A.they planned to go to Europe
B.nobody was interested
C.the government didn't give them any money
D.the newspapermen didn't report their flights小题4:What does the underlined word “Flyer” mean?
A.Pilot.
B.Drive.
C.Plane.
D.Kite.小题5:Which of the following is NOT true?
A.Today, people are very interested in new things.
B.People in the past talked little about new things.
C.Reporters are now as interested in new happening as in the past.
D.People in the past even told each other wrong things.
最佳答案:
小题1:C
小题2:A
小题3:B
小题4:C
小题5:C
答案解析:
本文叙述了在过去的时侯the Wrights发明了一种能飞的机器,发明飞行器2号时,就请记者去了可是那天没有机器没能起飞,从此,记者再也没有去过,他们不相信他们能制造出这种飞行器。后来,他们兄弟二人把飞行器3号给美国政府看,美国政府及专家都不相信他们能制造出这种机器,这就说明过去的信息交流特别慢。而现在的通讯和媒体都传播得很快。
小题1:细节理解题。根据it did not fly at all that day. 故选C。
小题2:细节理解题。根据They did not understand the Wrights had already done this, and flown it as well.美国政府根本不相信the Wrights制成了能飞的机器,故选A。
小题3:细节理解题。根据It seemed nobody was interested.故选B。
小题4:词义猜测题。根据They invited some reporters to a field near Dayton to watch them fly. 可以猜出那是能飞的机器,故选C。
小题5:细节理解题。根据The newspapermen went away. They were disappointed and did not come back 和something new and important happens, the world learns about it immediately.记者过去和现在是不一样的,故选C。
点评:词义猜测题型有逐渐增加的趋势,尤其是猜测词组、句义题。因为猜测词组、句义题涉及题材背景、句子结够、文章主旨、作者的观点态度等。联系主旨、整合上下文信息是解答这类题的关键。近几年阅读理解的生词率略有上升,加大了猜测力度。命题者着重考查考生利用同义或反义关系、构词法、语法和语篇文脉等理解生词的能力。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅