A jobless man applied for the position of
时间:2024-03-12 01:10:08 栏目:学习方法
题目内容:
A jobless man applied for the position of "office boy" at Microsoft.The HR manager interviewed him and then watched him cleaning the floor as a test."You are employed," he said."Give me your e-mail address and I’ll send you the application to fill in, as well as the date when you may start." The man replied, "But I don't have a computer, neither an e-mail." "I'm sorry," said the HR manager."If you don't have an email, that means you do not exist. And who doesn’t exist cannot have the job."
The man left with no hope at all.He didn't know what to do, with only ten dollars in his pocket.He then decided to go to the supermarket and buy 10 kg tomatoes.He then sold the tomatoes from door to door.In less than two hours, he succeeded to double his capital (资金). He repeated the operation three times, and returned home happily with 60 dollars.
The man realized that he could survive in this way, and started to go every day earlier, and return later.Thus, his money doubled or tripled every day.Shortly, he bought a cart, then a truck, and then he had his own fleet (车队) of delivery vehicles.Five years later, the man was one of the biggest food retailers (零售商) in the US.
He started to plan his family's future and decided to have a life insurance.He called an insurance broker and chose a protection plan.When the conversation was concluded, the broker asked him his e-mail.The man replied, "I don't have an e-mail."The broker said curiously, "You don't have an e-mail, and yet have succeeded to build an empire.Can you imagine what you could have been if you had an e-mail?" The man thought for a while and replied, "Yes, I'd be an office boy at Microsoft !"
小题1:According to the passage, which of the following is TRUE?
A.The man was one of the biggest food retailers in the world
B.The man didn't give up though he failed the interview
C.He started his career by selling tomatoes in the supermarket
D.Those who have e-mails can work at Microsoft.小题2:The underlined word "tripled" in paragraph 3 can be replaced by ____
A.became large
B.became 3 times
C.decreased slightly
D.decreased quickly小题3:The man can be described as ____.
A.helpful and considerate
B.positive and generous
C.smart and hardworking
D.nervous and unselfish小题4:Which proverb can best describe the story?
A.Misfortune may be an actual blessing.
B.Where there is a will, there is a way.
C.Accidents will happen
D.No pains, no gains
最佳答案:
小题1:B
小题2:B
小题3:C
小题4:A
答案解析:
文章讲述了人没有得到工作,但是他是聪明的勤奋的,这件事促使使他努力勤奋最后取得成功,反映的主题是:塞翁失马焉知非福。
小题1:归纳题:从整篇文章看虽然面试失利,但这个人并没有放弃。选B
小题2:猜词题:单词出自his money doubled or tripled every day从double翻倍,可以猜测这个单词是是翻三倍的意思。选B
小题3:从第五段第六段描写的内容可知这个人是聪明的勤奋的。选C
小题4:主旨题:从文章整体看,虽然因为没有e-mail这人没有得到工作,但正因为没有工作使他努力勤奋最后取得成功,正所谓:塞翁失马焉知非福,选A
点评:本文所设试题主要考察细节查找,对于文章中的细节题,要注意文本内容的理解。关键是找出原文的根据,认真核查题支和原文的异同,常犯错误有:绝对化语言,范围扩大或缩小,以偏概全,张冠李戴等。带着问题,再读全文,找出答题所需要的依据,完成阅读。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅