I get off the bus and walk a few blocks. I
时间:2024-03-12 00:36:41 栏目:学习方法
题目内容:
I get off the bus and walk a few blocks. I stop when I get to a garage-like place and walk to the metal door with brown paint. I turn the knob(把手)and walk in. A thousand eyes look at me as I take my place at the end of the long line. When I finally get up to the window, I hand the officer my ID. “I’m here to visit Mr C. Yes, I’m his daughter.”
I learn that line by heart. The officer hands me a piece of paper with my name as the visitor and my father’s as the prisoner. It tells me which floor to go to. As I get on the elevator, a rush of excitement runs through me. Then I go to the eighth floor, look around and see the faces I see here every Sunday and Thursday.
There he is. I stand on tiptoe(脚尖)to get a better view since I can hardly see him. He doesn’t look like my father. He’s got a beard now and he looks a lot weaker. He’s the dad that I see through a window. My dad who is separated from the world. The only place he now knows is his room in the prison. When I look deep into his eyes, I see emptiness and pain.
It’s difficult to hear him through the thick glass and over everyone else who is trying to talk. We try to carry on a normal conversation about simple things including my day and what I’m doing in school, but we mostly talk about how we can’t wait until he gets out. After an hour my time is up. We say our good-byes and love-yous.
I get on the bus to go home. My favorite place is where my father is—prison. I know, how can prison be anyone’s favorite place? But it is because my father is there. It’ll no longer be my favorite place once he gets out, though—home will be.
小题1:The author goes to the prison_________.
A.to talk with the officer
B.to visit her father
C.to get a piece of paper from the officer
D.to pay a visit to her favorite place 小题2:It can be inferred from the passage that the author’s father is ____________.
A.working there for a long time
B.just in prison for a short while
C.still healthy and strong in prison
D.seldom keeping in touch with people outside小题3:What does the author mainly talk of with her father?
A.Her behavior in school.
B.Simple things in everyday life.
C.Difficulty and trouble in her life.
D.The feeling of expecting him home.小题4:What can we know from the passage?
A.The author’s father will never go home.
B.The author meets her father once a week.
C.The author’s favorite place will change.
D.The author hates her father.
最佳答案:
小题1:B
小题2:D
小题3:D
小题4:C
答案解析:
文章讲述作者到监狱去看自己的父亲,和父亲主要谈论的是多么希望他回家。语句中传达对父亲的爱。
小题1:细节题:从文章的第一段的句子:When I finally get up to the window, I hand the officer my ID. “I’m here to visit Mr C. Yes, I’m his daughter.”可知作者到监狱是去看自己的父亲。选B。
小题2:细节题:从文章的第三段的句子:My dad who is separated from the world. The only place he now knows is his room in the prison. 可知作者的父亲很少和外界联系。选D
小题3:细节题:从文章的第四段的句子:We try to carry on a normal conversation about simple things including my day and what I’m doing in school, but we mostly talk about how we can’t wait until he gets out. 可知作者和父亲主要谈论的是希望他回家的感觉。选D
小题4:细节题:从文章的第五段的句子:My favorite place is where my father is—prison. I know, how can prison be anyone’s favorite place? But it is because my father is there. It’ll no longer be my favorite place once he gets out, though—home will be.可知作者最喜欢的地方是会改变的。选C。
点评:文章讲述作者到监狱去看自己的父亲,和父亲主要谈论的是多么希望他回家。语句中传达对父亲的爱。文章测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅