The breaking news of Mo Yan's Nobel Prize
时间:2024-03-10 10:53:18 栏目:学习方法
题目内容:
The breaking news of Mo Yan's Nobel Prize in Literature on Thursday evening soon aroused public curiosity of the 57yearold Chinese writer: Why was it him that was favored by the Swedish Academy?
Born in 1955 into a rural family,Mo dropped out of school and became a farmer when he was a teenager.He joined the military and devoted himself to writing after the Cultural Revolution (1966-1976).
Less than half an hour after the announcement,Mo's works turned to soldout status at China's major online book sellers.One lucky buyer wrote in an online comment: “Rushed to purchase,but to my shame,I have not read any of his novels.”
Although Mo was entitled one of the top domestic literature awards before the Nobel Prize,he is not the most popular novelist in China,in either the book market or in reputation.
Mo's novel “Big Breasts & Wide Hips,” translated by Howard Goldblatt,tells a story of a mother who struggled and suffered hardship and intertwined fates with Chinese people in the 20th century.His more recent work “Frog” more directly criticized China's onechild family policy,which helped control the country's population explosion but also brought tragedies to rural residents in the past 60 years.
“I think the reason why I could win the prize is because my works present lives with unique Chinese characteristics,and they also tell stories from a viewpoint of common human beings,which is above differences of nations and races,” Mo said on Thursday evening to Chinese journalists.Mo also said many folk arts originated from his hometown,such as clay sculpture,paper cuts,traditional new year paintings,have inspired and influenced his novels.
With more Chinese writers like Mo,the world could learn a more real China.Perhaps,this is another reason for the Swedish Academy's choice.
小题1:What can we conclude from the second paragraph?
A.Mo's life experiences.
B.Mo's family life.
C.Mo devoted himself to writing.
D.Mo had a gift for writing.小题2:What can we infer from the passage?
A.Mo didn't got any national awards before he won the Nobel Prize.
B.Mo was the top novelist in China before he won the Nobel Prize.
C.Mo's novels have attracted many people to read.
D.Mo's novels are all based on his daily life.小题3:Which of the following have no effect on Mo's novels according to the passage?
A.Clay sculpture.
B.Paper cuts.
C.Folk arts.
D.Beijing opera.小题4:According to the passage,we know that________.
A.Big Breasts & Wide Hips' leading role is one happy mother
B.Big Breasts & Wide Hips criticized China's onechild family policy
C.Frog came out earlier than Big Breasts & Wide Hips
D.Frog shows benefit as well as shortcoming of one China's policy
最佳答案:
小题1:A
小题2:C
小题3:D
小题4:D
答案解析:
本文主要涉及了莫言获奖、经历及其部分作品的相关介绍。
小题1:A 归纳概括题。从出生时间、家庭背景、生活经历等方面谈莫言的生活经历。
小题2:C 推理判断题。根据文章第三段“Mo's works turned to “soldout” status at China's major online book sellers.One lucky buyer...”可推知他的书吸引了许多人阅读。
小题3:D 细节理解题。根据倒数第二段的最后一句话可知D项没有涉及。
小题4:.D 细节理解题。根据文章第五段的最后一句可知答案选D。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅