> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Long ago there were two people--- a young

时间:2024-03-10 08:58:47 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Long ago there were two people--- a young」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/392528.html
题目内容:

Long ago there were two people--- a young father and an old neighbor. One day the young father was visiting the old neighbor. They were standing in the old man’s garden, talking about children. The young man said, “How strict should parents be with their children?”

The old man pointed to a string(绳子)between a big strong tree and a thin young one.“Please untie(解开)that string,” he said.The young man untied it, and the young tree bent over to one side. “Now tie it again,please,” said the old man, “but first pull the string tight so that the young tree is straight again.”

The young man did so.Then the old man said,“There,it is the same with children. You must be strict with them, but sometimes you must untie the string to know how they are getting on.If they are not yet able to stand alone,you must tie the string tight again. But when you find that they are ready to stand alone,you can take the string away.”

小题1:The story is about _______ .

A.how the young father should get on with his old neighbor

B.how to tie and untie the string

C.how to take care of young trees

D.how strict parents should be with their children.小题2:The young man untied the string _______ .

A.only to find that the thinner one bent over to one side

B.in order to let the old man teach him

C.in order to throw it away

D.so that both of the trees would grow straight小题3:When can the string be taken away?_______ .

A.When the young man has untied it next time

B.When the young tree grows strong enough

C.When the old man has left

D.After you have untied it小题4:At last the old man told the young man _______ .

A. that he should be strict with his children if they could not yet stand alone

B.that he should be hard on them

C. that he should tie his children until they are ready to stand alone

D.that he should always be strict with his children

最佳答案:

小题1:D

小题2:A

小题3:B

小题4:A

答案解析:

文章大意:老人通过树与绳子的事例来说明对孩子该有多严格。对孩子严格要求,如果用一根绳子将小树系在大树上,以帮助它长直,但一段时间以后,要将绳子解下看看,树有没有能自己独自站直,如果不行,就还得系上绳子,如果行了,就可以将绳子拿掉了。

小题1:D 归纳概括题。第一段They were standing in the old man’s garden, talking about children. The young man said, “How strict should parents be with their children?” 他们站在老人的园子里,谈论着孩子。年轻人说,“父母应该对孩子多严格呢?”第二段及第三段是老人巧妙地告诉年轻人这个问题的答案,因此应该选答案D。

小题2:A 细节理解题。根据题中untied the string,到文中去找信息源。第二段The young man untied it, and the young tree bent over to one side.年轻人解开那根绳子,小树弯到一边去了。可知应该选答案A。

小题3:B 细节理解题。根据题中the string be taken away,到文中去找信息源。第三段But when you find that they are ready to stand alone,you can take the string away. 但是,当你发现他们已经能独自直立时,你就可以把绳子拿开了。可知应该选答案B。

小题4:A 推理判断题。老人通过树与绳子的事例来说明对孩子该有多严格。对孩子严格要求,如果用一根绳子将小树系在大树上,以帮助它长直,但一段时间以后,要将绳子解下看看,树有没有能自己独自站直,如果不行,就还得系上绳子,如果行了,就可以将绳子拿掉了。C选项有一定的干扰性,但选项中的tie是指绳子绑树的动作而并非是绑孩子,相对于孩子应该是严格要求。因此,选答案A。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。