> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

One of my wonderful memories is about a Ch

时间:2024-03-10 07:28:34 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「One of my wonderful memories is about a Ch」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/390478.html
题目内容:

One of my wonderful memories is about a Christmas gift. Unlike other gifts ,it came without wrap(包装). On September 11, 1958, mum gave birth to Richard. After she brought him home from hospital, she put him in my lap(大腿), saying, “I promised you a gift, and here it is .” What an honor! I turned four a month earlier and none of my friends had such a baby doll of their own. I played with it day and night. I sang to it. I told it over and over how much I loved it!

One morning, however, I found its bed empty. My doll was gone! I cried for it. Mum wept and told me that the poor little thing had been sent to a hospital. It had a fever. For several days, I heard mum and dad whispering such words as “hopeless”, “pitiful”,and “dying”, which sounded ominous.

“Christmas was coming, don’t expect any presents this year ”Dad said, pointing at the socks I hung in the living room. I’d never seen him cry before.

The phone rang early on Christmas morning. Dad jumped out of bed to answer it. From my bedroom I heard him say.” What? he’s all right?” he hung up and shouted upstairs. “The hospital said we could bring Richard home! ”

“Thank god!” I heard Mum cry.

From the upstairs window, I watched my parents rush out to the car. I had never seen them so happy. And I was also full of joy. What a wonderful day! My baby doll would be home. I ran downstairs. My socks still hung there flat. But I knew they were not empty: they were filled with love!

小题1:What happened to the author on September 11, 1958 ?

A.He got a baby brother.

B.He got a Christmas gift

C.He became four years old.

D.He received a doll小题2:What does the underlined word “ominous” in Paragraph 3 probably mean?

A.Impossible.

B.Boring

C.Difficult

D.Fearful小题3:Which word can best describe the feeling of the father when Christmas was coming?

A.Excitement.

B.Happiness.

C.Sadness.

D.Disappointment.小题4:What is the passage mainly about ?

A.A sad Christmas day

B.Life with a lovely baby

C.A special Christmas gift.

D.Memories of a happy family

最佳答案:

小题1:A

小题2:D

小题3:C

小题4:C

答案解析:

这篇文章是简单的叙事文,是一篇关于亲情的文章。笔触平实,情感动人。故事发生在圣诞节前后,为了拯救出生不久的患病的孩子(作者的弟弟),全家都承受了巨大的心理压力。文章用一个小孩简单的感受,通过对父母的语言描写和神态动作观察和描写,表达了亲情在这个并不富裕的家庭里的巨大感召力。孩子的康复出院,实在是给这个家庭、给作者最好的圣诞礼物。

小题1:细节题:从第二段第一句“On September 11th,1958,Mum gave birth to Richard.”,我们可以看出作者的弟弟诞生了。这个弟弟并非是真正的doll洋娃娃,这点同学们千万要读懂。选A。

小题2:猜词题:ominous本意是“不吉利的;凶兆的”,这道题就要考查考生们的理解能力了。作者当时还是个孩子, “For several days I heard Mum and Dad whispering such words as “hopeless”, “pitiful”, and “dying””,在他幼小而懵懂的心里,这些词是有一定的惊吓作用的。故选D。

小题3:推理题:根据短文,在圣诞节即将来临之际,作者的弟弟仍然在住院而且情况不容乐观,为此,作者的父亲感到悲伤。因此,正确答案为C选项。

小题4:主旨题:容易选成D。我相信这个家庭因为有亲情,他们内心肯定是快乐的,但是但从文章来看,这件事并不是快乐的。同理,这个圣诞节虽然过得提心吊胆、愁云密布,但最终的结果却是快乐和令人欣慰的,故不选A。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。