It was terribly cold and nearly dark on th
时间:2024-03-10 06:05:24 栏目:学习方法
题目内容:
It was terribly cold and nearly dark on the last evening of the old year, and the snow was falling fast. In the cold and the darkness, a poor little girl, with bare head and naked feet, wandered through the streets. It is true she had on a pair of slippers when she left home, but they were not of much use. They were very large, so large, indeed, that they had belonged to her mother, and the poor girl had lost them in running across the street to avoid two carriages that were rolling along at a terrible rate. One of the slippers she could not find, and a boy seized upon the other and ran away with it. So the little girl went on with her little naked feet, which were quite red and blue with the cold. In an old apron she carried a number of matches, and had a bunch of them in her hands. No one had bought anything of her the whole day, nor had any one given her even a penny.
Lights were shining from every window, and there was a delicious smell of roast goose, for it was New-year’s eve—yes, she remembered that. In a corner, between two houses, one of which projected beyond the other, she sank down and huddled(蜷缩)herself together. She had drawn her little feet under her, but she could not keep off the cold; and she dared not go home, for she had sold no matches, and could not take home even a penny of money. Her father would certainly beat her; besides, it was almost as cold at home as here.
小题1:The story happened ________.
A.on New-year Day
B.on Christmas
C.on a rainy evening
D.on a snowy night小题2:From the passage we can learn that the little girl’s father ______.
A.is cruel to her
B.is kind to her
C.is patient with her
D.is popular with her小题3:How did the little girl feel in the passage?
A.Doubtful.
B.Hopeless.
C.Confident.
D.Stressful.小题4:The passage is probably taken from _____.
A.an essay
B.a lecture
C.a story
D.a poem
最佳答案:
小题1:D
小题2:A
小题3:B
小题4:C
答案解析:
文章介绍了一个小女孩在下雪的寒冷的夜晚在街上卖火柴,因为没有卖掉火柴,不敢回家。
小题1:细节题:从第一段的句子:It was terribly cold and nearly dark on the last evening of the old year, and the snow was falling fast. 可知这个故事是发生在下雪的夜晚,选D
小题2:推理题:从文章最后一句话:Her father would certainly beat her; besides, it was almost as cold at home as here.可知小女孩的父亲对她很残忍,选A。
小题3:细节题:从第二段的句子:She had drawn her little feet under her, but she could not keep off the cold; and she dared not go home, for she had sold no matches,可知这个小女孩是无助的,选B
小题4:文章题材题:从文章的叙述手法:有人,有时间地点和故事情节,所以是故事,选C
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅