> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Nelson Mandela is respected and admired ac

时间:2024-03-10 04:51:02 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Nelson Mandela is respected and admired ac」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/386843.html
题目内容:

Nelson Mandela is respected and admired across the world. And to South Africans he is a superstar. He is a hero who shocked the world by fighting for peace between races, despite the 27 years he spent in the prison of the South Africa’s white, racist regime(政权)

Mandela, who won the nation’s first all-race elections after the fall of apartheid(种族隔离) in 1944,retired in 1999. But he remains as popular as ever.

“He’s loved by all people, whether you’re white or black, whether you’re young or old,” said Ali Bacher, South Africa’s former cricket(板球) chief.

His popularity has inspired an entire national industry. His portrait has appeared at many places, including on some goods. His face has appeared on a South African coin, a metropolitan(首都)area was named in his honor and some business leaders hope to build a massive, rotating statue in his likeness---- the Statue of Freedom. It would stand taller than New York’s Statue of Liberty.

His popular appeal is similar to that of John F. Kennedy wth US or Winston Churchill in Britain, but few politicians in his times have achieved his level of admiration, said Tom Lodge, head of the political science department of the University of the Witwatersrand.“ Sometimes it isn’t completely appreciated what a skilled performer Mandela has been throughout his political career. He is a very ,very clever man,”However , he is far from perfect.

Most articles for his birthday, which appeared in every major South African newspaper on the day, briefly mentioned that Mandela did have his shortcomings. Then they returned to their flowing praises. “Through the ages, the human race has had its icons(偶像)---- men and women who rose above ordinary people to inspire their generation,” The Mail and Guardian Weekly said. “In our generation, the gods presented us Nelson Mandela.”

小题1:Nelson Mandela is loved by all the people of South Africa because_____________.

A.he’s as popular as Kennedy and Churchill

B.he spent 27 years in prison

C.he’s a great fighter against the racialism

D.he’s the first all-race elections president小题2:Which of the following statements about Mandela’s portrait is true ?

A.It helps develop business

B.It appears on the Statue of Freedom

C.It is used to raise money for the Statue of Freedom

D.It is similar to that of John F. Kennedy or Winston Churchill小题3:The underlined sentence in the last paragraph means “_____________”

A.Mandela is as great as a god

B.We are proud to live in Mandela’s time

C.Mandela lives together with us all

D.We are proud to know Mandela小题4:What can we infer from the text?

A.Mandela is a very skilled politician

B.Most articles specially stressed Mandela’s shortcomings.

C.The Statue of Freedom is a present for Mandela’s birthday.

D.The article may have appeared in a newspaper on Mandela’s birthday.

最佳答案:

小题1:C

小题2:A

小题3:B

小题4:D

答案解析:

“南非国父”曼德拉逝世,但是他在世界上留下了巨大的影响力。在人们以不同的方式纪念他时,他已经渗透了几代南非人的心灵。

小题1:细节题。由文章第一段的句子:“He is a hero who shocked the world by fighting for peace between races(种族), despite the 27 years he spent in the prison of the South Africa’s white, racist government.” 可知南非人民喜爱曼德拉因为他是反对种族主义的斗士。故选C。

小题2:细节理解题。由文章第四段的句子:“His face has appeared on a South African coin, a metropolitan(首都)area was named in his honor and some business leaders hope to build a massive, rotating statue in his likeness---- the Statue of Freedom.可知,商人们想要纪念曼德拉,为他塑像,故推测曼德拉为商业发展做出了贡献。故选 A。

小题3:推测大意题。“在我们这一代,上帝赐给了我们曼德拉”可见“我们为和曼德拉生活在一个时期感到骄傲”。选B。

小题4:推理题:从最后一段的句子:Most articles for his birthday, which appeared in every major South African newspaper on the day, briefly mentioned that Mandela did have his shortcomings. 可以推断出这篇文章在曼德拉生日的时候已经出现在报纸上了,选D

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。