Rocky Lyons was five years old when his mo
时间:2024-03-10 01:41:46 栏目:学习方法
题目内容:
Rocky Lyons was five years old when his mother,Kelly,was driving along the country road with him.He was asleep on the front seat of their truck,with his feet resting on her lap.As his mom drove carefully down the winding country road,she turned onto a narrow bridge.The truck hit a rock and slid off the road.She attempted to bring it back up onto the road by pressing hard on the gas pedal(踏板) and turning the steering wheel(方向盘) to the left.But Rocky’s foot got caught between her leg and the steering wheel and she lost control of the truck.
The truck fell into a 20foot ravine(峡谷).When it hit bottom,Rocky woke up.“What happened,Mama?” he asked.“Our wheels are pointing toward the sky.”
Kelly was seriously wounded and blinded by blood.“I’ll get you out,Mama,”announced Rocky,who had surprisingly escaped injury.He climbed out from under Kelly,slid through the open window and tried to yank his mother out.But she didn’t move.
“Just let me sleep,” begged Kelly,who was out of consciousness.Rocky insisted,“Mom,you can’t go to sleep.”
Rocky managed to push Kelly out of the truck and told her he’d climb up to the road and stop a car to get help.Fearing that no one would be able to see her little boy in the dark,Kelly refused to let him go alone.Instead they slowly moved up to the road.The pain was so great that Kelly wanted to give up,but Rocky wouldn’t let her.
Rocky kept repeating the inspirational phrase,“I know you can,I know you can.”When they finally reached the road,Rocky broke into tears seeing his mother’s torn face clearly for the first time.Waving his arms and shouting, “Please stop!” the boy stopped a truck.His mother was sent to hospital.
It took 8 hours to rebuild Kelly’s face.She looks quite different today—“I used to have a straight long nose,thin lips and high cheekbones;now I’ve got a flat cheeks and much bigger lips”—but she has few scars and has recovered from her injuries.
Rocky’s heroics were big news.Everyone was surprised at this little boy’s power.“It’s not like I wanted it to happen,” the boy explained.“I just did what anyone would have done.” “If it weren’t for Rocky,I’d have died,” said his mother.
小题1:According to the text,Rocky and Kelly ________.
A.were lost on a country road
B.were involved in a truck accident
C.had limited time to find their way
D.knew little of what happened to them小题2:When he woke up,Rocky ________.
A.found the truck was turned over
B.found his mother had fallen asleep
C.was stuck against the door of the truck
D.was frightened by his mother’s blood小题3:The underlined word “yank” in Paragraph 3 most probably means “________”.
A.pull
B.drive
C.follow
D.carry小题4:What is the best title for the text?
A.A Boy and His Mother
B.How to Behave Well?
C.Nothing Is Lost
D.I Think You Can
最佳答案:
小题1:B
小题2:A
小题3:A
小题4:D
答案解析:
小题1: B
解析 细节理解题。根据第二段第一句“The truck fell into a 20foot ravine(峡谷).”可知,Rocky和他的妈妈出车祸了。
小题2: A
解析 细节理解题。根据第二段最后一句“‘Our wheels are pointing toward the sky.’”可知,当Rocky醒来时,卡车已经翻倒了。
小题3: A
解析 词义猜测题。根据划线词所在句“He climbed out from under Kelly,slid through the open window...”以及第三段最后一句“But she didn’t move.”可知,他想把妈妈拉出来,但拉不动。
小题4: D
解析 标题归纳题。文章主要讲述了一个五岁的小男孩在车祸中勇敢挽救母亲生命的故事。在车祸发生后,小男孩一直在鼓励母亲,并告诉她“你一定能行”,这点明了文章的主旨。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅