It is really a happy thing to look back on
时间:2024-03-10 01:38:16 栏目:学习方法
题目内容:
It is really a happy thing to look back on the days I spent with Jennie. We met in night school. After Jennie and I had completed the required courses, we started teaching in the same school. For a time we were just casual friends, but one day, when I was telling Jennie about my problem son, we discovered we were kindred (同类的) spirits. "He’s a difficult little character," I explained. Jennie looked thoughtful. "Maybe you’re only seeing him with your eyes." She was silent for a moment and then added softly, "It is only with the heart that one sees rightly." I stared at her. "You’re quoting (引用) that! It’s from The Little Prince, Saint-Exupery’s book for children, one of my favorites. You know it, too?" Jennie nodded. "I love it. I’ve read it so often. I’ve practically memorized it."
Now, when I think of Jennie, I recall that book because Jennie —more than anyone I know —possessed the gift of seeing with the heart.
From that moment of a treasured book shared, our friendship grew steadily. It wasn’t that I didn’t have an excellent relationship with my husband and son, but my mother had died shortly after my marriage, and I had neither sisters nor daughters. I realize, now, how I needed someone to share those little, seemingly unimportant things that add so much to life —things that must be shared to be fully appreciated.
And it was Jennie who helped me with my fourth-grade problem child. One day I was at my wit’s end. "What he needs is a good beating!" I exploded.
"He’s probably had plenty of those," Jennie said. "Maybe he just needs sincere praise for anything he does right, and a hug or two each day." I followed this suggestion, and eventually, because of Jennie, I discovered a lovable little boy.
Looking back, I have to admit that she taught me so much. The days I spent with her has become one of my happiest memories.
小题1:What does the underlined part mean in the fourth paragraph?
A.I was unsure of how to treat my son.
B.I decided to give up my job.
C.I faced financial difficulties.
D.I was very disappointed with myself.小题2:How did the author and Jennie’s friendship grow?
A.They both were interested in children’s education.
B.They both liked a novel, The Little Prince.
C.They often chatted together about their families.
D.They both worked in the same school.小题3:We learn from the text that __________.
A.the author has the gift of seeing with the heart
B.the author had no friends before meeting Jennie
C.the author had lost her mother before her marriage
D.the author seldom praised her son in the past小题4:How does the author feel about her family?
A.No one listened to her seemingly unimportant things.
B.She didn’t get along well with her husband and son.
C.She once seldom spoke to her mother.
D.She felt quite lonely in her family.小题5:The text is mainly about _________.
A.how to educate children properly
B.the fact that we should see nature differently
C.the influence of friendship in life
D.how friendship begins and develops
最佳答案:
小题1:A
小题2:B
小题3:D
小题4:A
小题5:C
答案解析:
文章讲述作者和Jennie 的友谊是怎么形成的,Jennie对作者的生活有了很大的影响。
小题1:句意理解题:从第四段的句子:"What he needs is a good beating!" I exploded.作者认为儿子需要好好打一顿,可知I was at my wit’s end这句话的意思是:作者不确定怎么对待儿子。选A
小题2:细节题:从文章第一段的句子:It’s from The Little Prince, Saint-Exupery’s book for children, one of my favorites. You know it, too?" Jennie nodded. "I love it. I’ve read it so often. I’ve practically memorized it."
可知作者和Jennie 的友谊是因为他们都喜欢小说<小王子>,选B
小题3:细节题:从文章倒数第二段的句子:Maybe he just needs sincere praise for anything he does right, and a hug or two each day." I followed this suggestion, and eventually, because of Jennie, I discovered a lovable little boy.
可知作者在过去很少表扬儿子,所以选D
小题4:细节题:从文章第三段的最后一句话:可知作者认为她的家人没有人听她似乎不重要的事情,选A
小题5:主旨题:从文章最后一段的句子:Looking back, I have to admit that she taught me so much. The days I spent with her has become one of my happiest memories.可知这篇文章是关于友谊对生活的影响,选C
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅