A man, who sometimes takes my bus, is in r
时间:2024-03-10 00:48:52 栏目:学习方法
题目内容:
A man, who sometimes takes my bus, is in rags. His life seems different from that of the others. He looks exhausted and carries nothing. He appears along a downtown street, seemingly out of nowhere. We sometimes want to know where he sleeps at night.
A few weeks ago he boarded the bus. A few stops later, a young woman boarded. She swiped (刷) her bus-card, only to find the machine would not accept it. The driver told her to pay the $2.25 fare. “I just bought this card,” she said. “I paid the money...”
The driver said she could take the card back to the sales office and explain the problem. In the meantime she would have to pay the fare for that day. The woman became confused and distressed. The rest of us just watched, wondering how the problem would be solved. Suddenly the man rose from his seat, dropped a few coins into the fare box.
“You’re lucky,” the bus driver said quietly. “He paid for you.” Silence fell over the bus. The rest of us had watched the woman’s discomfort, but he felt it. We lawyers, journalists and business people headed downtown to help fix the world. He fixed her world.
I haven’t seen him since that day. Some people believe angels occasionally drop down and move among us. All I know is that I have a new respect for the simple act of kindness. It speeds us along on our way.
小题1:According to the first paragraph, the author _______.
A.thinks highly of the man
B.often gives the man some help
C.knows the man very well
D.considers the man strange小题2: What does the underlined word “distressed” probably mean?
A.exited
B.generous
C.bored
D.anxious小题3:What did the writer learn from the man?
A.to show concern for other people.
B.to lead a happy life like the man.
C.to share what he has with us.
D.to believe that people are born kind.
最佳答案:
小题1:D
小题2:D
小题3:A
答案解析:
文章讲述一个男子经常和作者坐同样的公共汽车,衣衫褴褛,给人奇怪的感觉,但是就是这样一个人,却在一个妇女陷入困境的时候,出钱帮助了她。
小题1:细节题:从第一段的句子:His life seems different from that of the others. He looks exhausted and carries nothing.可知作者认为这个人很奇怪,选D
小题2:猜词题:从文章第三段的句子:The woman became confused and distressed.这个妇女看起来很焦虑,很担心,和confused并列的形容词,还有从第四段的句子:The rest of us had watched the woman’s discomfort,可知“distressed” 的意思是“焦虑的”,选D
小题3:推理题:从文章最后一段的句子:All I know is that I have a new respect for the simple act of kindness.可知作者从这个男子的身上学到了对别人要关心,选A
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅