> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Most of us know about the Nobel Prize, esp

时间:2024-03-10 00:44:26 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Most of us know about the Nobel Prize, esp」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/381104.html
题目内容:

Most of us know about the Nobel Prize, especially the Nobel Peace Prize, but few of us know anything about the man who set them up. His name was Alfred Nobel. He was a great scientist and inventor himself. Besides, he had a big business. His business may surprise you. He made and sold explosives(炸药). His companies even made and sold weapons. Isn’t this something that surprises you? The man who made money from weapons should set up the Peace Prize?

Though Alfred Nobel had a lot of money from weapons, he hated war. He hoped that there would be no war in the world. He was one of the richest in Europe. When he died in 1896, he left behind him a lot of money and his famous will. According to his will, most of his money was placed in a fund(基金). He wanted the interest(利润) from the fund to be used as prizes every year. We know them as the Nobel Prizes. The Nobel Prizes are international. Alfred Nobel wanted the winners to be chosen for their work, not the country they came from.

Alfred Nobel had given his whole life to his studies and work and to the benefits of mankind. He made money all by his own efforts, but he left the world share his wealth. His inventions and wealth stay with the world for ever.

小题1:Alfred Nobel did the following EXCEPT ______________

A.choosing the winners of Nobel Prize

B.making and selling weapons

C.setting up the Nobel Prize

D.making and selling explosives小题2:Nobel wanted to set up the Nobel Peace Prize because _____.

A.he made enough money

B.he hated war

C.he wanted to get more interest from the fund

D.he liked to live in a peaceful world小题3:Nobel Prizes come from _____.

A.all Nobel’s money in the fund

B.all Nobel’s money in his company

C.all the interest from the fund

D.some of the interest in the fund小题4:Nobel was a (an) _____ person in the world.

A.interesting

B.unselfish  

C.cold-hearted

D.richest小题5:Which statement of the following is Right according to the passage?

A.Nobel set up his company to sell clothes. 

B.Most of Nobel’s money was used for the world Wars.

C.Nobel Prizes are only for some people from some special countries.

D.Nobel worked hard in his life and saved lots of money for the world to share.

最佳答案:

小题1:A

小题2:B

小题3:C

小题4:B

小题5:D

答案解析:

文章介绍了诺贝尔奖的创立者Alfred Nobel的一生的事迹,他创立诺贝尔奖的原因,从文章的描述,我们可以看出Alfred Nobel是个无私的人。

小题1:细节题:从文章第一段的句子:but few of us know anything about the man who set them up. He made and sold explosives(炸药). His companies even made and sold weapons.可知Alfred Nobel 制造买卖枪支,创建了诺贝尔奖,制造买卖炸药,但是没有说他选择诺贝尔奖的获得者,选A

小题2:细节题:从文章第二段的句子:Though Alfred Nobel had a lot of money from weapons, he hated war.可知Alfred Nobel创建了诺贝尔奖是因为他讨厌战争,选B

小题3:细节题:从文章第二段的句子:He wanted the interest(利润) from the fund to be used as prizes every year.可知诺贝尔奖来自他基金的利润,选C

小题4:推理题:从文章第三段的句子:He made money all by his own efforts, but he left the world share his wealth. 可知Alfred Nobel 是个无私的人,选B

小题5:细节题:从文章第三段的句子:Alfred Nobel had given his whole life to his studies and work and to the benefits of mankind. He made money all by his own efforts, but he left the world share his wealth. 可知Alfred Nobel 一生都在努力工作,攒了很多钱给全世界的人分享,选D

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。